Projekt Odklikni podpirajo igralke, igralci ter režiser filma Gajin svet ter številne predstavnice in predstavniki stroke, ki se ukvarjajo s preprečevanjem oz. preučevanjem spletnega nasilja in povezanimi temi. Vsi navedeni ambasadorji in ambasadorke projekta so na voljo za intervjuje, izjave ali komentarje, podajanje mnenj in argumentacijo raziskav ter podatkov, povezanih s problematiko. Za dogovore za izjave nam pišite na odklikni@pristop.si.

Mag. Tatjana Bobnar

je generalna direktorica policije. Na policiji je zaposlena od leta 1993, delala je na različnih oddelkih, med drugim je bila vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto. Magistrirala je s področja kazenskega prava, njena magistrska naloga je obravnavala spolno zlorabo otrok. Je tudi predsednica programskega sveta Policijske akademije, podpredsednica programskega sveta Fakultete za varnostne vede UM, predava na Višji policijski šoli, je podpredsednica Sveta za policijsko pravo in pooblastila.

Splet preko družbenih omrežij omogoča storilcem široko in sorazmerno dostopno področje, kjer lahko delujejo pod izmišljeno podobo. Med žrtvami so najpogosteje mladoletne osebe, a tudi odrasli niso izvzeti. Zato apeliramo na vse žrtve, da spletno nasilje prijavijo policiji, ker lahko le tako ustrezno ukrepamo ter ustavimo nasilje.

Gorazd Božič

je vodja nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost (SI-CERT) in pobudnik zaveze »Skupni ne« spletnim zlorabam otrok in mladostnikov. Deluje na področjih upravljanja incidentov omrežne varnosti ter forenzike omrežij in računalnikov. Je tudi član upravnega odbora agencije ENISA (European Networking and Information Security Agency).

Peter Bratuša

je režiser novega mladinsko družinskega filma Gajin svet. Študij filmske fotografije je končal na Akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu. Odlikujejo ga več kot 20-letne izkušnje na področju filma in fotografije ter delovanje na področju oglaševanja kot režiser, fotograf in producent. Med leti 1987 in 1994 je deloval kot direktor fotografije pri dveh celovečernih filmih, zdaj že legendarnem filmu Babica gre na jug in filmu Gipsy eyes ter mnogih kratkih filmih. Je tudi prejemnik najvišje nagrade na Festivalu slovenskega filma leta 2010 za kratki film (plesni film “10 let”). Bratuša je prejemnik številnih nagrad na slovenskih in mednarodnih oglaševalskih festivalih (SOF, Festo, Epica, MIAF, Moskva …).

Otroke znamo opozoriti na nevarnosti, ki jim pretijo v fizičnem svetu, pozabljamo pa na tiste virtualne. To je tudi glavni razlog, da sem to tematiko vključil v film, s katerim želimo doseči čim več tako otrok kot tudi odraslih. Gajin svet je romantična komedija in lahko ravno zato poleg zabave najširšemu občinstvu ponudi še temo za pogovor o spletnih zlorabah vseh vrst. Eno izmed sporočil filma pa je tudi spoznanje, da vedno obstaja rešitev. Iskreno verjamem, da jo lahko najdemo tudi za to težko tematiko, če nas bo le dovolj govorilo o tem in bomo dovolj glasni.

Sebastian Cavazza

v novem mladinsko-družinskem filmu Gajin svet igra osrednjo odraslo vlogo. Nastopil je v več kot 25 slovenskih in tujih filmih. V glavnih vlogah med drugim v filmih Balkanska ruleta Zdravka Barišića, Adrian Maje Weiss, Jezero Boštjana Mašere in Kratki stiki Janeza Lapajneta (za vlogo Mitjevega očeta v tem filmu je bil tudi nagrajen), Prebujanjih (2017) in Moški ne jočejo. V filmu Gajin svet se kot Gajin oče Peter spopada z vzgojo dveh deklic, enajstletne Gaje in štirinajstletne Tee, potem ko se njuna mama pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Tea s svojo najstniško glavo zabrede tudi v svet spletnih nevarnosti. Kot ambasador projekta Odklikni spodbuja ozaveščanje o problematiki spletnega nasilja, otrok namreč ne moremo zaščititi pred vsemi nevarnostmi, lahko pa jih pripravimo in oborožimo z znanjem in razumevanjem, da se bodo prav odločili, če se bodo znašli v kritični situaciji.

Spletne zlorabe, kraje spletnih identitet, spletno nadlegovanje ... vsega tega ni bilo v moji mladosti, zato se nas veliko staršev premalo zaveda nevarnosti, ki so jim otroci izpostavljeni v virtualnem svetu. Na žalost postaja to ena izmed bolj pomembnih tem, zato podpiram pogovor o tem in upam, da bo film Gajin svet spodbudil tako mladino kot odrasle, da začnejo skupaj iskati rešitve.

Anton Toni Klančnik

se je zaposlil na Europolu v začetku leta 2018 kot specialist na področju boja proti spletnemu spolnemu izkoriščanju otrok in povezano kriminaliteto. Pred tem je bil višji kriminalistični inšpektor in vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Generalni policijski upravi. Kot strokovnjak se že več kot 15 let ukvarja s tematiko nasilja nad otroki in v družinah ter s temno stranjo interneta – spolne zlorabe otrok. Zadnjih nekaj let je bil v Sloveniji dejavno vpet v različna medresorska (strokovna) sodelovanja na tem področju, precej tudi v mednarodnem okolju. Na strateški in operativni ravni sodeluje s številnimi institucijami v Evropi in širše. Je tudi avtor več strokovnih člankov in (ko)mentor diplomskih del. Kot strokovni sodelavec je sodeloval pri pripravi scenarija za film Gajin svet.

Katja Koren Ošljak

je slovenska ambasadorka Evropskega tedna programiranja (Europe Code Week), ki pod okriljem Evropske komisije mlade vzpodbuja k pridobivanju digitalnih veščin. Znanje teh veščin pripomore tudi k spletni varnosti otrok. Svoje poslanstvo vidi v ozaveščanju o vlogi tehnologije in pomenu obvladovanja digitalnih veščin za krepitev moči posameznic/posameznikov.

Prof. dr. Tanja Oblak Črnič

predava na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani na programu za Medijske in komunikacijske študije, kjer je tudi skrbnica doktorskega študija za komunikologijo. Njene teme raziskovanja so študije interneta, s poudarkom na komunikacijskih specifikah in rabah digitalnih medijev, transformacijah političnega komuniciranja v digitalnih kontekstih in mladih uporabnikih digitalnih medijev.

Ajda Smrekar

v novem mladinsko-družinskem filmu Gajin svet igra lik učiteljice saksofona. Poleg študija na Fakulteti za družbene vede se je odločila tudi za študij dramske igre na AGRFT. Nastopila je v številnih filmih in televizijskih nadaljevankah. Sicer je od leta 2013 igralka Mestnega gledališča Ljubljana. V filmu Gajin svet se v vlogi Eme spoprijatelji z Gajo. Gaja namreč z veseljem hodi v glasbeno šolo in se zelo dobro razume s svojo učiteljico inštrumenta. Ker so mlada dekleta še posebej izpostavljena spletnemu nasilju in pogostejše žrtve kot fantje, je njihovo ozaveščanje in izobraževanje o spletnih pasteh ključnega pomena.

Na lastni koži sem doživela, kako je, ko ti neznanci prevzamejo profil na družbenih omrežjih. O temi spletnega nasilja in sploh vseh nevarnostih, na katere lahko naletimo na spletu, moramo spregovoriti naglas. Poskušajmo jih preprečiti, če pa se zgodi, je dobro vedeti, kje lahko najdemo rešitev. Zato je film Gajin svet še kako aktualen, saj na ustrezen način vplete v zgodbo primer ene izmed spletnih zlorab in tudi pokaže, da o zlorabi ne smemo molčati.

Mag. Špela Veselič & Katja Matko

iz Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja. Namen društva je nuditi osebam, predvsem ženskam in otrokom, ki doživljajo nasilje, zaščito, podporo in pomoč na poti iz dane situacije, hkrati pa ozaveščati o nesprejemljivosti nasilja. V društvu beležijo več primerov, ko so se na njih obrnile ženske, ki so bile izpostavljene tej vrsti nasilja. Prav tako so pred kratkim obravnavali primer spletnega ustrahovanja 25-letnice, ki je prišel na sodišče in je trenutno v preiskovalnem postopku.

Katja Zabukovec Kerin

je predsednica Društva za nenasilno komunikacijo. Društvo se ukvarja s preprečevanjem nasilja v družbi in širjenjem principov nenasilne komunikacije. Kot glavne naloge v društvu opredeljujejo zmanjševaje tolerance do nasilja v družbi, pomoč osebam, ki doživljajo nasilje, in tudi pomoč osebam, ki nasilje povzročajo, da spremenijo svoje vedenje. Problem nasilja v društvu rešujejo celostno, zato so prva nevladna organizacija, ki je ponudila program dela za osebe, ki povzročajo nasilje.